NES PC
 
Op een dag kwam ik eens langsgesurft op een site waar ze de gekst mogelijke dingen deden met PC's en de meest rare behuizingen maakten voor hun systemen. Dat was natuurlijk wel eens lollig om te bekijken, en...je raad het al... ik kwam langs een NES PC. Oude games en gameconsoles verzamelen, is mijn hobby, dus zelf een NES PC maken leek me ook wel leuk. Ik dacht meteen,"dat kan ik ook!". Of het ook lukt kun je hieronder lezen:

Als allereerste had ik natuurlijk de behuizing nodig, dat was niet zo moeilijk, want ik had nog twee kapotte NESSEN staan die echt helemaal niks meer deden, ze gingen niet eens meer aan.

daarna had ik natuurlijk een moederbord nodig, dat is erg belangrijk. Ik ging eens een beetje rondkijken wat voor formfactor ik nodig had, dit kwam al snel uit op een Mini ITX, die 170MM bij 170MM groot is. De snelheid, aansluitingen en de prijs van de plank zijn natuurlijk ook erg belangrijk. Na lang te hebben vergeleken en inspecteren, was ik er uit dat ik een VIA EPIA CN10000EG wilde voor dit project. Deze heeft de volgende specificaties die me aanspraken:

 • Een 1,0 GHz passief gekoelde processor
 • Een DDR2 geheugenslot
 • Een S-video
 • Vier USB aansluitingen
 • Een aardige prijs
In de meeste NES-pc's die er te vinden zijn op het internet zit een VIA EPIA-800 moederbord. Deze CN10000EG is in bijna alles sneller.

Ik had bij het moederbord ook nog een Morex PSU-set besteld, die voor de stroomaanvoer dient. Deze twee dingen waren dus mijn eerste bestelling.

Om ruimte te maken voor mijn moederbord en converterbord moest ik wel alle pilaartje uit de NES verwijderen.


Dit is mijn (kapotte) NES.
 
De bovenste plastic kap eraf.

De metalen beschermkap eraf.
 
De hardware eruit.

Alle pilaartjes eruit.

Na een tijdje gewacht te hebben, heb ik op 11-10-06 het moederbord en de PSU-set (voeding) binnen gekregen. Het was allemaal netjes afgeleverd.Dit is de PSU-set, met de adapter, converter board, connect board en de benodigde draden.
 
Dit is het doosje van het moederbord. Wat ik er in aantrof was: moederbord (duhhh...), cd-rom met drivers, IDE kabeltje, de backplate en de nodige beschrijvingen.

Dit is nou HET moederbord!

Toen het moederbord nog in bestelling was, had ik meteen het power- en reset bord uit de nintendo verwijderd. Dit bordje wilde ik gaan gebruiken om de NES PC te kunnen aanzetten en resetten. Er is ook een een LED op dat power- en reset bord gemaakt, deze wilde ik gebruiken om te laten zien wanneer de harde schijf aan het laden was (HDD LED).

Als de NES aanzet wordt dan blijft de powerknop ingedrukt zitten. De PC's van tegenwoordig hebben een powerknop die meteen weer terug moet schieten. Dit zou niet samen gaan dus ik had het metalen plaatje van de powerknop afgehaald. De powerknop bleef nu niet meer ingedrukt zitten. Nu werken de reset- en powerknop hetzelfde.


Dit is het power- en reset bordje.

Bijna een week nadat ik het moederbord binen had gekregen, bestelde ik er meteen een harde schijf (2,5" laptop HDD) en een geheugenmodule (Kingston 1GB PC4300) bij, dit deed ik om niet weer een hele tijd te hoeven wachten totdat ik een stukje verder kon gaan aan mijn NES PC.

In de tijd dat die onderdelen in bestelling waren heb ik even grof gekeken hoe ik het moederbord en het converterbord ongeveer in de kast wilde leggen. Ook had ik de nodige bedrading op het power- en resetbordje gesoldeerd. Normaal zijn dit de bekende frontpanel draden, zoals H.D.D LED en RESET_SW, maar in overleg met mijn zwager hebben we gekozen voor een flatcable-achtig draad waar we aan het ene uiteinde een kopje op hebben gezet met 16 aansluitingen, en aan de andere kant kun je de kabel gewoon uit elkaar trekken om het te solderen op het bordje.

Hier keek ik hoe ik ongeveer het moederbord wilde plaatsen.
 

Hier zie je hoe ik de kabel op het bordje heb gesoldeerd.

Hier zie je de aansluiting van de kabel.

Op 07-11-06 kreeg ik de harde schijf en het geheugen binnen, en ik moet zeggen, die harde schijf is écht klein!
Check de foto's:


Dit is het harde schijfje.
 
Dit is het geheugen, nog helemaal ingepakt.

Hier zie je het harde schijfje in vergelijking met de NES.

Bijna direct nadat ik de harde schijf en het geheugen had binnen gekregen, bestelde ik een slimline dvd speler,een verloopkabel voor de harde schijf, én direct een verloopkabel voor de dvd speler.


Een aatal dagen nadat ik de bestelling had gedaan ging ik alvast de pilaartjes in de nes monteren, en de achterkant er uit zagen voor de aansluitingen.
Op de pilaartjes komt het moederbord te staan, dus die moeten goed vast zitten. Ik had het plan om in de NES kast 4 schroefgaatjes te maken. de onderkant van die pilaartjes werd dan vast gezet aan de bodem van de NES, en het moederbord werd dan vastgezet met schroefjes óp die pilaartjes. Zoiets als onderstaande afbeelding:

Dit had ik ongeveer in gedachte voor het moederbord.

Nadat ik de pilaartjes onder het moederbord had geschroeft, moest ik nog de schroefgaten maken, waar ik de pilaatjes aan vast wilde schroeven. Dit ging een beetje moeilijk met een potlood, dus gebruikte ik maar tandpasta om aan te geven waar de gaten moesten komen.

Ook voor de harde schijf had ik alvast een plaatsje gemaakt. De harde schijf kwam tegen het schroefje aan te liggen van het moederbord. Het paste echt precies!

Het geheugen in het moederbord plaatsten ging ook gemakkelijk, maar toch bracht de geheugenmodule mij in de problemen, want om nog een dvd speler aan de deksel van de NES te maken was hij te hoog!
Ik verlaagde de pilaartjes onder het moederbord met 7 MM, daarna zou hij wel goed passen.


Hier is de achterkant er uit gezaagt, en een plekje voor mijn harde schijf gemaakt.
 
Hier zie je het moederbord op pilaartjes staan.

Hier het moederbord met geheugen erin en de backpanel er op.
 
Hier het moederbord met geheugen erin en de backpanel er op.

Om het moederbord met het geheugen, en alle bedrading van de voeding maar eens te testen, had ik een tussentijdse test gedaan. Het systeem werkte perfect. De zelfgemaakt power en reset knoppen werkte ook perfect (anders kon ik heb niet aanzetten). Om het systeem te testen had ik het even op mijn flatscreen aangesloten.

De testopstelling.
 
Hij werkt!

Hij werkt!

Toen de DVD-brander, en de twee converters binnen waren, kon ik eindelijk echt gaan beginnen aan de NES PC. Om de DVD-brander door de opening aan de voorkant heen te kunnen steken, moest ik eerst een tussenschotje wegzagen.

Dit is de DVD-brander.
 
Dit zijn de twee converters (voor de DVD-brander en de harde schijf).

Het moederbord "stond" er al in, en de harde schijf lag er ook al in, dus ging ik beginnen aan de DVD brander. Eerst moest er een "bracket" voor de DVD brander komen. Voorin de NES PC, bij het klepje, maakte ik twee "steunpilaren", die de voorkant van de DVD brander omhoog hielden. Om het midden- en de achterzijde tegen de deksel van de PC aan te houden, maakte ik een aantal steunen vast. Ik monteerde ze met contactlijm, dus er moesten grote klemmen op gezet worden. Als laatste monteerde ik de converter achter op de DVD brander, en sloot daar de kabels op aan.

Als laatste moest het Converterbordje (voor de voeding) in de NES PC geplaatst worden. Ik zette er gewoon vier pilaartjes onder, en hij kon zo in de PC gezet worden.

Na alles er in gezet te hebben, moest nog alle bedrading aangesloten worden. Alleen de flatcable van de DVD brander gaf problemen, ik kon de deksel niet meer dicht krijgen!
Na een tijdje geprobeerd te hebben paste het alsnog, en ik ging testen.

Ik drukte de POWER knop in, en... hij deed het!


Hier zie je de geopende NES PC waar de Harde schijf al aangesloten is.
 
Hier zie je het lijmen van de steunen.

De testopstelling.
 
Hier ben ik de harde schijf aan het partitioneren, en formatteren.

Hier zie je dat de PC net niet dicht kan.

Ik zette even een tijdelijke versie van windows HOME edition er op, maar ik moest op zoek naar een betere versie van windows, die iets langer dan 30 dagen op de PC kon blijven staan.


Om de NES PC te testen ging ik er ROMs op spelen. De meeste emulatoren weigerde op het begin, maar na het installeren van de geluidsdriver en het instellen van de emulatoren deden ze het goed. De NES PC kan NES, SNES, GB en GBA roms goed draaien.


Game selecteren.
 
Pilotwings!

Mariokart!
 
Wolfenstein 3-D!

Om Windows langer dan een maand op de NES PC te hebben, installeerde ik een normale versie van Windows XP Professional, in plaats van een OEM versie van Windows XP HOME.


Op de TV spelen met de NES PC zou ook wel leuk zijn, dacht ik. Na een beetje klooien in de BIOS van het apparaat vond ik de goede instelling. Daarna natuurlijk testen, en hij deed het op de TV!


Windows op de TV!
 
Selecteer een SNES game.

Rock 'n Roll racing.
 
NES game turtles 3.


Resultaat:
 

Uitgaven

 • VIA EPIA CN10000EG moederbord €123,50
 • Kingston RAM 1024MB geheugen €105,-
 • Western Digital Scorpio WD800VE harde schijf €63,-
 • NEC DVD R/RW Slimline ND-6500A DVD brander €115,-
 • Morex 150 Watt power kit voeding €80,-
 • Draden en converters €15,50
Al deze onderdelen totaal kostte rond de €500,-

Bedankt

Ik heb dit project niet helemaal alleen gedaan. Behalve mijn dremel en soldeerbout heeft mijn zwager Jurgen mij veel geholpen met dit project.