NES connector spannen
 
Deze tutorial is gemaakt voor mensen die een Nintendo NES bezitten die niet goed meer functioneert. Een te losse connector kan soms de oorzaak zijn van het niet goed functioneren van de NES. Ook zijn vieze spellen soms de oorzaak.

Wat hebt u nodig voor deze tutorial?
  • Schroevendraaier (PH1, of PH2 (grote kruiskop))
  • Contactspray (kontakt 60), speciale cleaning solution of alcohol
  • Mini schroevendraaiers (1,0 MM of 1,4 MM)
  • Een A4 papiertje

Als je NES een knipperend wit scherm laat zien, en je lievelingsgame niet pakt, of de game start wel, maar dan met allemaal strepen en rotzooi op het scherm. En hij loopt ook telkens vast, dan is het aan te raden de NES connector te spannen.

De connectorpinnetjes van de NES zijn eigenlijk een soort veertjes die in worden gedrukt als je een spel in de NES doet. Als het spel er in zit maakt hij ook contact met de game. Door de loop van de tijd, en door de vele spellen die naar beneden tegen de connector aan worden gedrukt, buigen de pinnetjes geleidelijk naar beneden. Als de pinnetjes van de connector bijna volledig naar beneden staan dan kan het spel wat er in de NES wordt gestopt geen connectie meer maken met de NES. Het enige wat er moet worden gedaan is, de pinnetjes weer terug buigen, en misschien een beetje contactspray, cleaning solution of alcohol op de pinnetjes spuiten. Hierna werkt de NES weer goed.

Voordat je begint. Onthoud: Verlies de schroefjes niet!
Om te beginnen moet de NES eerst open. Zet de NES normaal voor je neer:Draai hem om, zodat je de onderkant ziet. Draai vervolgens alle zes de schroefjes uit de schroefgaatjes:Draai hem hierna weer om. Nu zie je een metalen kap. Dit is de beschermingskap van de nes. Haal nu alle schroefjes uit de schroefgaatjes die de metalen kap vasthouden.Onder de beschermingskap zit de lade waar je de NES cartridge in schuift en naar beneden drukt. Schroef ook deze los:Voordat de zwarte lade er (goed) uit kan worden gehaald, moeten er eerst nog twee schroefjes worden verwijderd rechts bovenin de NES:Nu zit er alleen nog een groot zwart blok op het moederbord. Dit blok heet de 72 pin connector (Dé connector). Haal hem van het moederbord af door hem er naar achter af te schuiven, dit gaat meestal best stroef.Leg nu de connector voor je neer.De bovenkant van de connector is de kant waar de spellen in geschoven worden, deze pinnetjes moeten we dus terug buigen.
Om deze pinnetjes terug te buigen hebben we de mini schroevendraaier nodig. Je zet de voorkant van de schroevendraaier onder een pin en wipt hem omhoog. Niet te ver, anders schiet het pinnetje door en dan kan je hem terugbuigen (en dat is niet goed voor de connector). Een paar milimeter is goed. Als je alle pinnetjes omhoog hebt gekregen, dan is het slim om met een contactspray even over de pinnetjes te gaan. Haal deze contactspray er weer af door een stukje papier tussen de pinnetjes door te halen. Hierna is het slim om een schoongemaakt spel tussen de pinnetjes te doen. Nu kan de connector weer op het moederbord gezet worden. Dit gaat ook stroef.

Nu kan de NES weer gesloten worden. Doe dit in de omgekeerde volgorde zoals je hem hebt open gemaakt. Zorg dat de voorkant van de cartridge lade goed onder het moederbord zit. Dit kun je doen door wanneer je de lade weer terug plaatst hem een beetje naar onderen te duwen.

Als de NES weer in elkaar staat kun je hem testen! Doe dit met een schoongemaakt spel. Je zult zien dat de NES weer goed werkt!